Hirven potkat

Hirven potkaa pitkän kaavan mukaan

4
15 min/1 h (aktiivinen/passiivinen)
Potkapata on perinteinen riistaruoka, jonka hauduttelussa ei pidä kiirehtiä. Potkan kylkeen aseteltu höyryävä uuniperuna on kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullista.
Teksti: Suvi Honkavaara  Resepti: Ari Ruoho  Valokuvat: Ville Rantalainen  24.09.2019

Hirvet potkat tummassa olutliemessä

Ainekset annosta
4 potkakiekkoja
2 porkkanaa
2 sipulia
2 oksaa rosmariinia
suolaa
pippuria
1 pullo olutta
3 dl vettä
Valmistus

Ruskista potkakiekot voissa pannulla.  Mausta suolalla ja rosmariinilla. 
Lisää olut ja vettä niin että potkat peittyvät. 
Kypsennä padassa, paistopussissa tai ”sousvide”-vakuumipussissa. 
4 tuntia 160C tai 8 tuntia 90C. Pidempi aika antaa paremman lopputuloksen.
Kypsyys on hyvä, kun luu irtoaa lihasta nostaessa. 

Uuniperunat

Ainekset annosta
4 isoa perunaa
suolaa
1 rkl rypsiöljyä vai voita
muutama tuoreen yrtin oksa
Valmistus

Leikkaa isoihin perunoihin veitsellä viiltoja noin 5 mm välein. Viillot saavat olla melkein läpi mutta niin että perunat pysyvät kuitenkin kasassa. 
Laita yrttejä viiltoihin ja suolaa päälle. Lisää voi päälle. 
Kypsennä perunat uunissa 180C noin 1 tunnin. 
 

Hirvenlihan ja oluen liitto on monilla erätulilla ja kotikeittiöiden pöytien ääressä toimivaksi todettu ja kaikessa syntisessä herkullisuudessaan siunattu. Potkaliemeen sopivat erityisesti tummat oluet ja niitä löytyy esimerkiksi kotimaisten pienpanimoiden valikoimista nykyään mukavasti. Potkien kanssa avainasemassa on piiiitkä haudutusaika.

- Kyllähän tätä tehdessä ehtii käydä nuolukiven tarkistamassa tai lyhyen ajon passiin asettua, naurahtaa mies reseptin takana, ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho.