Hirvi chateaubriand

Hirven chateaubriand helposti

4
1 h/ (aktiivinen/passiivinen)
Hienon juhlan kruunu, hirven chateaubriand, on nimestään huolimatta helppo valmistaa.
Teksti: Suvi Honkavaara  Resepti: Ari Ruoho  Valokuvat: Ville Rantalainen  18.09.2019

Hirvi chateaubriand

Ainekset annosta
1 hirven sisäfile (140g/hlö)
4 dl metsäsieniä
voita
suolaa ja pippuria myllystä
Valmistus
  1. Poista fileestä kaikki kalvot. Paista filee mieluiten kokonaisena ja leikkaa vasta kypsennyksen jälkeen pihveiksi. Jos kuitenkin haluat, voit leikata varsinkin isomman fileen jo valmiiksi, ja paistaa sen pihveinä. 
  2. Paista filee kuumalla pannulla joka puolelta ruskeaksi. Kypsennä pannulla mittarin kanssa niin, että sisälämpö on 42 astetta. Anna vetäytyä hyvin ennen leikkaamista.
  3. Paista sienet pannulla ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Katajanmarja-bearnaise -kastike

Ainekset annosta
1 dl valkoviiniä
1/2 dl valkoviinietikkaa
6 kpl murskattua katajanmarjaa
6 kpl kananmunan keltuaista
250 g voisulaa
4 cl giniä
Valmistus
  1. Sekoita mausteliemi ja kiehauta siitä kolmasosa pois.
  2. Siivilöi ja jäähdytä liemi kuumasta lämpöiseksi.
  3. Yhdistä liemi ja keltuaiset voimakkaasti vatkaten.
  4. Kypsennä vesihauteessa 84-asteiseksi ja sekoita koko ajan. Lisää voi ohuena nauhana sekoittaen.
  5. Lisää lopuksi huikka giniä.

Châteaubriantin eli lannepihvin kaveriksi klassikkokastike

Tämänkertainen resepti saattaa kuulostaa hienosta nimestään johtuen vaikealta, mutta onnistuu kyllä helposti kotikokilta paistomittarin kanssa, ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho lohduttaa.

Ruoho ei useinkaan käytä kastikkeita. Niillä ei pidä peittää riistan hienoa makua, vaan mieluummin korostaa sitä yrteillä, marjoilla ja metsän aromeilla.

Nyt tein poikkeuksen ja valitsin sisäfileen kaveriksi toisen todellisen klassikon, eli bearnaisekastikkeen, joka on yksinkertaisesti järjettömän hyvää tämän lihan kanssa. Suomalaista twistiä siihen tuo katajanmarja ja loraus giniä, jonka tuotanto kotimaassa on sekin huipputasoa.

 

Testaa näitä hirvireseptejä

Jahtimedian Riistaruoka-osio kasvaa jatkuvasti jokaiselle kokille sopivilla hirviresepteillä.

Hyvin valmistettu hirvenliha on ekologinen valinta lautaselle, ja ennen kaikkea suuri ruokanautinto, jonka soisi kaikkien pääsevän kokemaan.

Kokeiletko tänään pihviruokien kuningasta, Wellingtonin pihviä hirven ulkofileestä?

Jos peruspotka kyllästyttää, kokeile hirvepotkaa tummassa olutliemesssä. Kokeilunhaluinen testaa myös hirven ribsejä, joiden valmistus vaatii malttia huikeasta tuoksusta huolimatta. 

Villipitsa sisältää sekä hirven lihaa että hirven ruokaa - villiyrttejä!

Kaikki Jahtimedian herkulliset hirvireseptit löytyvät yhdestä paikasta