5 askelta metsästyksen aloittamiseen

Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Pekka Rousi  25.11.2020
miten aloittaa metsästys
Ota ensimmäinen askel kohti suurenmoista elämäntapaa läpäisemällä metsästäjätutkinto.
Kiinnostaako sinua metsästyksen aloittaminen, mutta kukaan sukulainen tai tuttava ei metsästä? Tuntuuko kynnys metsästyksen aloittamiseen isolta? Aloittaminen on kuitenkin melko helppoa. Näiden viiden askelen avulla pääset mukaan osaksi metsästysharrastusta ja elämäntapaa muutamassa kuukaudessa.

1. Suorita metsästäjätutkinto ja hanki metsästyskortti
2. Opettele turvalliseksi ampujaksi
3. Hae aselupa
4. Etsi luvalliset metsästysmaat 
5. Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

 

1. Hanki metsästäjätutkinto ja metsästyskortti

Metsästäjäkokelaan on osoitettava metsästyksen ja riistanhoidon sekä metsästystä koskevien säännösten ja määräysten riittävä tuntemus, ennen kuin voi suorittaa riistanhoitomaksun ja saada metsästyskortin. Metsästäjätutkinto on kirjallinen koe, joka sisältää 60 kysymystä. Näistä 15 on lajintuntemustehtäviä ja loput sanallisia monivalintatehtäviä.

Katso Jahtimediasta vinkit metsästäjätutkinnon suorittamiseen

Metsästäjätutkinnon hyväksytysti suorittaneella on oikeus lunastaa metsästyskortti eli maksaa riistanhoitomaksu. Riistanhoitoyhdistys antaa ohjeet ensimmäisen metsästyskortin saamiseksi tutkintotilaisuudessa.

Suomen riistakeskuksen sivuilta löytyy tarkempaa tietoa metsästäjätutkinnosta ja siihen valmentavasta koulutuksesta. Riistakeskuksen sivuilta löytyy tietoa myös mm. metsästys- ja pyyntiajoista ja muista metsästykseen liittyvistä ohjeista ja määräyksistä.

 

2. Opettele turvalliseksi ampumajaksi

Metsästäjätutkinnon jälkeen kannattaa ilmoittautua ammuntakoulutukseen. Esimerkiksi Metsästäjäliitto järjestää Metsästysammunnan ABC -koulutuksia. Koulutukset on suunniteltu metsästäjätutkintoa suorittaville tai juuri metsästyksen aloittaneille uusille metsästäjille. Koulutus antaa perustiedot haulikon ja kiväärin turvallisesta käsittelystä sekä opit tekemään itsenäistä harjoittelua.

Ampumataito on joka tapauksessa välttämätön osa harrastusta, joten kannattaa käydä kokeilemassa ampumista asiantuntevassa ohjauksessa. Sitä kautta voi hyvin löytyä suoria kontakteja metsästäjiin.

Lue Jahtimediasta ampumakouluttajan vinkit harjoittelun lisäämiseksi

 

3. Hae aselupa

Ennen oman aseen hankkimista on haettava aselupa paikalliselta poliisilaitokselta. Luvan saamisen ehtona on harrastus, johon asetta tarvitse. Metsästysharrastuksen voi osoittaa metsästyskortilla.

Lue Jahtimediasta miten hankit aseluvan ja mitä aselupahaastattelussa tapahtuu

Metsästysaseluvan voi saada 18 vuotta täyttänyt henkilö. Rinnakkaislupaa metsästysaseeseen voi hakea 15 vuotta täyttänyt henkilö vanhempiensa suostumuksella.

Eläintenlopetusperusteella aseluvan kertatulitoimista pienoispistoolia tai pienoisrevolveria tai niiden osaa varten voi saada 20 vuotta täyttänyt henkilö.

Haulikko on usein aloittelevan metsästäjän ensimmäinen ase. Koska se ”ampuu perällään”, oikein mitoitetulla haulikon tukilla on suuri vaikutus lajin oppimiseen ja onnistuneisiin riistalaukauksiin. Siksi kauppaan ei kannata rynnätä suin päin. Lue lisää siitä, miten sopivalla haulikolla osuu helpoiten. Kokosimme lisäksi vinkkejä sitä, mitä naisten tai nuorten kannattaa ottaa huomioon haulikon hankinnassa.

Entä kivääriammunta - ammunko kiväärillä silmälaseilla vai ilman? Tähtäänkö molemmat silmät auki vai toinen kiinni? Onko silmälinja parempi poskipakalla vai ilman? Näillä vinkeillä pääset kohti parempia kivääriosumia.

 

4. Etsi luvalliset metsästysmaat 

Metsästämään oppii vain yhdellä tavalla: on mentävä metsään. Mihin tahansa metsään ei kuitenkaan sovi mennä, vaan metsästäjällä on oltava lupa metsästää alueella. Metsästysoikeus on Suomessa sidottu maanomistukseen. Yksinkertaisinta on, jos on omia maita tai on mahdollista saada lupa maanomistajalta.

Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä paikalliseen metsästysseuraan ja kysyä mahdollisuutta päästä seuran jäseneksi. Tällöin käyttöösi aukeavat koko seuran vuokraamat maat ja ennen kaikkea saat mahdollisuuden tutustua kokeneempiin metsästäjiin, jotka voivat auttaa sinua alkuun. Tästä jutusta saat arvokkaita vinkkejä siitä, miten metsästysseuranjäseneksi kannattaa hakea.

Moni metsästäjä hakeutuu ennen pitkää seuran jäseneksi. Metsästystaito onkin suurelta osin perimätietoa: kokeneilta metsästäjiltä saa paljon hyviä vinkkejä metsällä liikkumiseen ja saaliin käsittelyyn sekä turvallisuuteen.

Jokaisella suomalaisella on mahdollisuus metsästää valtion mailla hankkimalla sinne metsästyslupa. 

Lue lisää valtion mailla metsästämisestä

 

5. Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

Metsästysseurasi saattaa jo kuulua Metsästäjäliittoon. Tällöin seuraan liittyvät jäsenet ovat myös Metsästäjäliitton jäseniä. Metsästäjäliiton piirit ottavat jäsenikseen myös metsästäjiä, jotka eivät kuulu mihinkään metsästysseuraan, tai joiden seura ei kuulu Metsästäjäliittoon. Heitä kutsutaan henkilöjäseniksi. Voit valita paikallispiirin esimerkiksi asuinpaikkasi tai metsästysoikeusalueesi mukaan. Tutustu Metsästäjäliiton piireihin tästä.

Jäsenyydestä paljon hyötyä. Edullinen jäsenmaksu maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä jäsenyys tuo mukanaan monia aitoja etuja, kuten jäsenlehti Jahti, joka on yksi maamme arvostetuimmista metsästysalan lehdistä. Lue lisää muista eduista. Metsästäjäliitto tarjoaa myös koulutusta ja ajankohtaista tietoa metsästyksestä. 

Tervetuloa liittymään jäseneksi - ota ensimmäinen askel kohti suurenmoista elämäntapaa!