Maataloustukien ja maantalouspolitiikan muutosten myötä perinteinen peltomaisemamme on muuttunut vuosikymmenien kuluessa. Avo-ojat reunapusikkoineen, heinäladot ja muut peltoriistalle tärkeät suojavyöhykkeet ovat vähentyneet.
Samassa ovat vähentyneet monelle metsästäjälle ja luonnon monimuotoisuudelle tärkeät peltoriistalajit kuten peltopyy. Peltopyy esiintyi runsas puoli vuosisataa sitten koko maassa Etelä-Lappia myöten, mutta sitten kanta taantui ja esiintymisalue supistui käsittämään länsirannikon alueen sekä Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson.
Nykyisellään peltopyykanta on hieman elpynyt pahimmasta aallonpohjasta, mutta metsästyksen näkökulmasta esiintyminen on vielä hyvin paikoittaista. Fasaani on onneksi kyennyt tarjoamaan peltopyylle metsästysmielessä mielekkään vaihtoehdon.
Fasaani on vieraslaji, kuten valkohäntäpeurakin. Suomeen fasaani tuotiin 1900-luvun taitteessa Karl Fazerin toimesta, ja kuten valkohäntäpeurasta, myös fasaanista on muodostunut selkeästi metsästyskulttuuriamme rikastuttava, paikoin merkittäväkin lisä.
Harjoituslintu vailla vertaa
Moni lintukoiraharrastaja aloittaa uuden koiransa harjoittamisen suhteellisen hallituilla riistatilanteilla, joita fasaani tarjoaa. Fasaania kasvatetaan erityisesti eteläisessä Suomessa monin paikoin, ja metsästäjän on helppo varata itselleen mahdollisuus päästä harjoittamaan koiraansa näiden tilojen yhteyteen pienellä kynnyksellä.
Fasaanin lisäsi harvan riistalinnun kanta on tarpeeksi tiheä ja mahdollistaa esimerkiksi seisovan tai karkoittavan koiran viemisen oppimaan ja kokemaan samalla tavoin. Vaikka fasaani tarjoaa mahdollisuuksia hallitumpien riistatilanteiden rakentamiseen nuorelle koiralle, tarjoaa fasaanikin vaihtelevia haasteita - vanhempi kukko luistaa helposti koiran seisonnasta havaitessaan siihen mahdollisuuden.
Merkittävä peltoriistalintu myös kilpailuihin
Harjoitusriistan lisäksi fasaani on merkittävä lintu seisovien lintukoirien kilpailutoiminnassa.
Sekä englantilaiset että mannermaiset kanakoirat ovat kehittyneet nopeiksi etenijöiksi ja kattamaan laakeita alueita järjestelmällisellä hakutyöllään ja erityisen tarkalla vainullaan.
Fasaanista on muodostunut usein pääasiallinen peltoriistalintu sekä paikallisena että istutuksin ylläpidettävänä. Ilman fasaania perinteisen peltoriistaan keskittyvän kanakoirakulttuurin harjoittamiskeinot olisivat vähissä.
Sosiaalisia jahtimuotoja
Kuten koirille, myös uusille metsästäjille fasaanijahti sopivan kokoisessa porukassa on usein helppo tapa päästä ensimmäiseen riistakosketukseen. Lisäksi pienehköissä metsästäjäryhmissä pellonreunustojen ja ojapusikoiden perkaaminen seisojaa tai karkoittavaa koiraa käyttäen on sekä jännittävää että sosiaalista tekemistä, ja usein tarjoaa myös tasaisin väliajoin mielekkäitä riistatapahtumia.
Fasaani on myös merkittävässä roolissa suuremmissa jahdeissa ja metsästykseen liittyvässä elinkeinotoiminnassa. Shooting on Englannissa jo vuosisatoja vanha sosiaalinen metsästystapa, jota harjoitetaan paikoitellen myös meillä.. Shootingissa metsästysvieraat ovat paikoillaan ja riistaa ajavat avustajat ajavat peltoriistaa, usein fasaaneja, ampujia kohti.
Shooting mahdollistaa suurempienkin metsästäjäryhmien palvelemisen, ja usein siihen kuuluu merkittävänä osana myös kestitseminen ja seurustelu. Monelle metsästyselinkeinon harjoittajalle tämä metsästystapa on merkittävä osa toimintaa joka luo puitteet myös metsästäjien väliselle verkostoitumiselle ja vaikkapa keskinäisten omiin liiketoimintoihin liittyvien yhteistyökuvioiden solmimiselle.
Lue lisää Shootingista: Riistanhoitajan ja koirankasvattajan unelmaelämää Englannin nummilla
Vaikka joskus tässä yhteydessä kuulee ihmeteltävän suurien metsästettävien lintujen määrää ja kyseenalaistettavan kyseistä metsästysmuotoa, pitää muistaa että fasaanin elinolosuhteiden ylläpito tukee samalla muita riistalajeja ja luonnon monimuotoisuutta.
Kuten mikä tahansa peltoriista, myös fasaani vaatii laadukkaan elinympäristön, suojatiheiköitä ja pienpetokannan rajoittamista. Fasaani tuo varsinkin suurtilallisille elinkeinon lisäksi myös ympäristölleen positiivisia vaikutuksia.
Fasaani ansaitsee paikkansa ruokapöydässä
Metsästyksen lisäksi fasaani sopii myös lautaselle. Fasaanin liha on melko maultaan melko mietoa ja vaaleaa. Fasaanissa ei ole yhtä voimakasta riistan makua kuin monessa tummalihaisemmassa kanalinnussa, tosin sen valmistamisessa kannattaa varoa lihan liiallista kypsyttämistä liian kuivaksi.
Fasaaniohjeissa lihan seuraksi yhdistetään usein yrttejä ja mietoa riistalientä, kermaa ja myös hedelmäisiä lisukkeita. Parhaimmillaan fasaanin rintafilee tarjoillaan mehukkaan mediumina.
Kokeile fasaanista: