Metsästyskoira on metsästäjän paras ystävä

Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Pekka Rousi  21.01.2020
suomenpystykorva metsällä
Suomalaiset käyttävät paljon koiria apunaan metsästyksessä. Koirat ovat hyvä apu niin hirvi- kuin jänismetsälläkin. Metsästyskoirarotuja onkin useita kymmeniä.

Metsästyskoirat ja niiden rodunomainen koetoiminta kuuluvat olennaisena osana suomalaiseen metsästykseen. Koirilla on keskeinen rooli riistan talteenotossa, ja metsästyksen eettisyyden takaamisessa. Ne toimivat yhteiskunnan tukena suurriistavirkatehtävissä ja haitallisten vieraslajien poistamisessa. Koiraharrastuksella on merkittäviä hyvinvointivaikutuksia – harrastaminen on hyvinvointia myös metsästyskoirille.

 

Metsästyskoirarotuja on paljon

Kansalliskoiramme suomenpystykorva on viidestä suomalaisesta koirarodusta vanhin. Sen rotumääritelmä on vuodelta1892. Alun perin kaiken riistan metsästykseen käytetyn koiran jalostuksen tavoitteeksi tuli saada siitä hyvä haukkuva lintukoira. Nykyään koiraa käytetäänkin pääosin metsäkanalintujen metsästykseen. Tutustu suomenpystykorvan koulutukseen.

Suomenajokoiraa taas käytetään usein jäniksen ja ketun metsästyksessä. Maaseudulla suomenajokoiria oli aiemmin paljon, mutta kaupungistumisen myötä niiden määrä on viime vuosikymmenten aikana hiukan laskenut. Suomenajokoirat ovat jälkitarkkoja koiria. Lue, miten isännän jälkivalinta  ratkaisee, mitä ajetaan. 

Hirvimetsälle suomalainen ottaa usein mukaan karjalankarhukoiran tai jämtlanninpystykorvan. Tarkan suuntavaiston ja hyvän hajuaistinsa avulla ne pystyvät työskentelemään itsenäisesti laajalla alueella. Tutustu myös jämpti Obiin. Karjalankarhukoiraa käytetään nimensä mukaisesti myös karhun metsästyksessä.

Lue tästä, kuinka rohkea ja sitkeä länsisiperianlaika on metsästyskaverina. Isännälleen uskollisella länsisiperianlaikalla on tarkat aistit ja vahva riistavietti, jotka tekevät rodusta erinomaisen metsästyskoiran. Suomessa länsisiperianlaikaa näkee pääasiassa hirvijahdissa, mutta monipuolinen rotu sopii aina oravajahdista karhunpyyntiin. Luonteeltaan tasapainoisella ja rohkealla koiralla on hyvä suunnistusvaisto, ja se on myös nopea liikkeissään ja reaktioissaan. Se ymmärtää myös perääntyä tiukan paikan tullen. Haukkuääni on kuuluva. 

Pienemmän riistan metsästyksessä suosittu rotu on saksanmetsästysterrieri. Tämä ketterä koirarotu sopii hyvin esimerkiksi sorsastukseen. Koira noutaa ammutun sorsan vedestä ja tuo sen omistajansa luokse. Myös jänisten metsästykseen saksanmetsästysterrieri on oikea valinta. Tutustu saksanmetsästysterrierin pentukoulutukseen. 

Kanakoirat taas etsivät maassa olevia lintuja. Vainun saatuaan koira jää seisomaan paikalleen ja ilmaisee linnun sijainnin metsästäjälle. Kun metsästäjä pääsee ampumaetäisyydelle, hän antaa koiralle luvan ajaa linnun liikkeelle. Ammuttaessa koiran tulee osata pysyä paikoillaan. Se noutaa linnun metsästäjälle vasta kun saa siihen luvan. Lue lisää saksanseisojan koulutuksesta. 

 

Miten valita oikea metsätyskoirarotu?

Oli rotu sitten mikä tahansa, metsästyskoiralta vaaditaan kuuliaista ja uskollista luonnetta, rohkeutta ja hyvää hajuaistia. Myös metsästysvietti on tärkeä osa metsästyskoiraa, sillä koiralla pitää olla luontainen halu etsiä saalista. Metsästyskoiran valinta riippuu tietysti siitä, mitä ja miten metsästystä on tarkoitus harrastaa.

Metsästyskoiraa etsivän kannattaa kiinnittää huomiota rodun käyttötarkoitukseen, luonteeseen ja omiin mieltymyksiin. Jokaisen perheenjäsenen tulee kuitenkin sitoutua koiran tulemiseen, sillä uusi tulokas muuttaa väistämättäkin omistajan ja perheen arkea jopa 10­–15 vuodeksi eteenpäin. 

Katso video: pohjanpystykorva metsästyksessä

 

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>