Tartar jakaa mielipiteitä. Keittiöpäällikkö Ari Ruoho suosittelee kuitenkin rohkeasti kokeilemaan!

Peura maistuu raakanakin

4
30 min/ (aktiivinen/passiivinen)
Runsaan peurakannan ansiosta peuranlihaa riittää kokeiltavaksi erikoisemmissakin resepteissä. Erikoinen ei kuitenkaan tarkoita vaikeaa valmistusta.
Teksti: Suvi Honkavaara  Valokuvat: Kim Öhman  Resepti: Ari Ruoho  04.03.2019

Peura-tartar

Ainekset annosta
300 g peuran paistia tai fileetä
suolaa, mustapippuria
rypsiöljyä
4 keltuaista
1 dl sinapinsiemeniä
1 rkl väkiviinaetikkaa
2 tl sokeria
1 rkl öljyä
Valmistus

Leikkaa lihasta kalvot pois. Leikkaa kuutioiksi, sekoita öljy ja mausteet.
Keitä sinapinsiemenet ja lisää etikka ja sokeri.
Sekoita.
Yksinkertainen, mutta todella hyvä ruoka.

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho on kokkaillut valkohäntäpeurasta vaikka mitä alkaen riistamakkarasta peuransydämeen. Varsinkin eteläisessä Suomessa peurakanta on runsastunut hurjasti, ja metsästysseurat saavat karsia kasvavaa kantaa urakalla. Peuroja siis riittää, joten nyt laitetaan jakoon taas uusia peurareseptejä.

Nopeana nautintona peuratartar on vertaansa vailla.  

– Kaikki eivät tykkää raa’asta lihasta. Osa ihmisistä ei voi edes kuvitellakaan syövänsä sitä. Minusta se maistuu aivan uskomattoman maukkaalta, ja riistasta tehty tartar on vielä suorastaan törkeän hyvää! Ari Ruoho hehkuttaa.

Nopeana nautintona peuratartar on vertaansa vailla.

Tartar on yksinkertainen valmistaa ja se toimii alkuruokana tai vaikka iltapalana. Peuran liha on maultaan aika mietoa, joten mausteet, kuten tässä sinapinsiemenet, tuovat lisää vivahteita ruokaan. 

– Jos raakuus arveluttaa, voi lihan pinnan kevyesti grillata, jolloin annoksen ulkonäkö ei ole enää niin alkukantainen ja makuakin tulee toki lisää.