Riimipeura resepti

Riimipeura resepti

4
yli 2 h/yli 12 h (aktiivinen/passiivinen)
Jos perinteinen joulukinkku kyllästyttää tai kaipaat vaihtelua jouluruokiin, voi yksi ratkaisu olla astetta hienostuneempi riimipeura.
Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Ville Rantalainen  Resepti: Ari Ruoho  15.12.2020

Mustaherukkainen riimipeura

Ainekset annosta
500 g peuran paistia
200 g merisuolaa
2 dl kuivattuja mustaherukoita
1 rkl katajanmarjoja
1 oksa rosmariinia
1 l mustaherukan lehtiä
2-3 dl rypsiöljyä
2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniiä
2 rkl kuivattuja mustaherukoita
Valmistus

Puhdista paistista kalvot pois. Sekoita tehosekoittimessa merisuola, mustaherukat, katajanmarjat ja rosmariini. Hiero ja peitä paisti seoksella. Anna suolaantua noin 12–20 tuntia riippuen paistin paksuudesta.

Poista paistin päältä ylimääräinen suola ja kääri paisti kelmuun paketiksi. Pakasta liha. Leikkaa kohmeisesta lihasta ohuita siivuja. 

Valmista paistin seuraksi mustaherukanlehtiöljy. Ryöppää ensin mustaherukan lehdet kiehuvassa vedessä. Laita lehdet jääkylmään veteen ja purista ylimääräinen vesi pois. Laita lehdet ja rypsiöljy pystymalliseen blenderiin ja anna pyöriä kunnes lehdet ovat silppuuntuneet aivan pieniksi. Siivilöi, jäljelle jää maukas vihreä öljy. 

Valmista vielä mustaherukka-siemenmysli. Paahda kurpitsan siemenet uunissa tai pannulla. Mausta suolalla. Murskaa siemenet ja sekoita murskattujen mustaherukoiden kanssa. Tarjoile paisti mustaherukka-siemenmyslin ja mustaherukanlehtiöljyn kanssa.

Keittiömestari Ari Ruoho, Ravintola Nokka

Joulua juhlitaan tänä vuonna monessa kodissa vain oman perheen kesken. Vaikka korona varjostaa juhlintaa, mikään ei estä nauttimasta joulupöydän herkuista entiseen tapaan. Ison kinkun sijasta joulupöytään sopii mainiosti kohmeinen, ohuesti viipaloitu riimipeura. Pikantisti mustaherukalla maustettuna se tarjoaa takuuvarmasti juhlavan vaihtoehdon kinkulle.

– Peuranliha on loistava raaka-aine. Riimipeuraan käyvät kaikki paistilihat ja fileet, kertoo Ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho

– Yksinkertaisimmillaan lihan annetaan suolautua maksimissaan vuorokauden ajan. Missään tapauksessa lihaa ei tarvitse haudutella suolassa päivätolkulla, vaan kyse on tunneista. Suolakylvyn jälkeen ylimääräiset suolat karistellaan pois, ja liha kelmutetaan napakaksi paketiksi.

– Paketin annetaan olla pakastimessa niin kauan, että se jäätyy. Jäädytetty liha leikataan ohuiksi siivuiksi ja päälle ripsotellaan kirkkaanvihreää mustaherukkaöljyä. Riimipeura on sillä selvä, eli kyse on hyvin simppelistä reseptistä, vaikka se vaatiikin hiukan enemmän aikaa, Ruoho kertaa reseptinsä sisältöä.