Riimipeura resepti

Riimipeuran resepti

4
yli 2 h/yli 12 h (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 3.7 (3 ääntä)
Juhlapöytään sopii mainiosti kohmeinen, ohuesti viipaloitu riimipeura. Pikantisti mustaherukalla maustettuna se jää takuuvarmasti mieleen.
Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Ville Rantalainen  Resepti: Ari Ruoho  15.12.2020

Mustaherukkainen riimipeura

Ainekset annosta
500 g peuran paistia
200 g merisuolaa
2 dl kuivattuja mustaherukoita
1 rkl katajanmarjoja
1 oksa rosmariinia
1 l mustaherukan lehtiä
2-3 dl rypsiöljyä
2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniiä
2 rkl kuivattuja mustaherukoita
Valmistus
  1. Puhdista paistista kalvot pois. Sekoita tehosekoittimessa merisuola, mustaherukat, katajanmarjat ja rosmariini. Hiero ja peitä paisti seoksella. Anna suolaantua noin 12–20 tuntia riippuen paistin paksuudesta.
  2. Poista paistin päältä ylimääräinen suola ja kääri paisti kelmuun paketiksi. Pakasta liha. Leikkaa kohmeisesta lihasta ohuita siivuja. 
  3. Valmista paistin seuraksi mustaherukanlehtiöljy. Ryöppää ensin mustaherukan lehdet kiehuvassa vedessä. Laita lehdet jääkylmään veteen ja purista ylimääräinen vesi pois. Laita lehdet ja rypsiöljy pystymalliseen blenderiin ja anna pyöriä kunnes lehdet ovat silppuuntuneet aivan pieniksi. Siivilöi, jäljelle jää maukas vihreä öljy. 
  4. Valmista vielä mustaherukka-siemenmysli. Paahda kurpitsan siemenet uunissa tai pannulla. Mausta suolalla. Murskaa siemenet ja sekoita murskattujen mustaherukoiden kanssa. Tarjoile paisti mustaherukka-siemenmyslin ja mustaherukanlehtiöljyn kanssa.
Keittiömestari Ari Ruoho, Ravintola Nokka.

Keittiömestarin riimivinkit

– Riimipeuraan käyvät kaikki paistilihat ja fileet, kertoo Ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho

Kyse on hyvin simppelistä reseptistä, vaikka sen valmistus vaatiikin hiukan enemmän aikaa.

– Yksinkertaisimmillaan lihan annetaan suolautua maksimissaan vuorokauden ajan. Missään tapauksessa lihaa ei tarvitse haudutella suolassa päivätolkulla, vaan kyse on tunneista. Suolakylvyn jälkeen ylimääräiset suolat karistellaan pois, ja liha kelmutetaan napakaksi paketiksi.

– Paketin annetaan olla pakastimessa niin kauan, että se jäätyy. Jäädytetty liha leikataan ohuiksi siivuiksi ja päälle ripsotellaan kirkkaanvihreää mustaherukkaöljyä. Riimipeura on sillä selvä, Ruoho kertaa reseptinsä sisältöä.

 

Riistaruokaa peurasta

Raaka peuranliha taipuu uskomattoman maukkaaksi tartar-pihviksi

Saalistaan arvostava metsästäjä käyttää hyödykseen koko eläimen. Sisäelimistä saa pienellä vaivalla gourmet-tason ruokaa. Kokeile peuranvasan maksaa voissa paistettuna, tai grillattua peuran sydäntä, joka maistuu vaikka iltapala- tai eväsleivän päällä.

Wallenberg syntyy peuran jauhelihasta, ja se sopii paremmaksi arkiruoaksi tai jopa juhlapöytään.

Katso kaikki Jahtimedian kaikki helpot ja herkulliset peurareseptit, joilla onnistut varmasti!