Wallenbergit valmistetaan kylmistä raaka-aineista. Tarjoa pihvien kaverina perinteistä perunamuusia.

Riistasta valmistettua Wallenbergia herkutteluun

4
1 h/ (aktiivinen/passiivinen)
Monen eteläsuomalaisen metsästäjän pakastinlokerot ovat pullollaan peuraa, usein vielä jauhelihan muodossa. Peura-Wallenbergin resepti tuo helpotusta tähän positiiviseen ongelmaan.  
Teksti: Suvi Honkavaara  Valokuvat: Kim Öhman  Resepti: Ari Ruoho  04.03.2019

Peura Wallenberg

Ainekset annosta
300 g peuran jauhelihaa
3 dl kermaa
2 dl korppujauhoja
2 dl kuivattuja metsäsieniä murskattuna/jauhettuna
60 g voita
suolaa ja pippuria
Valmistus

Sekoita yleiskoneessa peuran jauhelihaa, kaada sekaan kermaa ja mausta suolalla.
Sekoita korppujauhot ja metsäsienijauhe/murska.
Ota lusikalla sopivan kokoisia palloja ja pyöräytä jauhoissa. Paina pallot kevyesti pihvin muotoon.
Paista pannulla reilussa voissa.
Tarjoile perunamuusin kanssa.
 

– Wallenberg on hiukan hienostuneempi tapa käyttää jauhelihaa, mutta lopputulos on kuitenkin mukavan arkinen perheen lounas tai päivällinen, kertoo ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho.

Ruotsalaisen, suurina herkuttelijoinakin tunnetun Wallenbergien mahtisuvun mukaan nimetty ruoka tehdään perinteisesti vasikasta, mutta riista sopii siihen aivan yhtä hyvin.

– Olen syöttänyt ravintola Nokassa varmaan tuhansia annoksia riista-Wallenbergejä asiakkaille, ja kyllä he tykkäävät siitä, Ruoho kertoo.

Pannulla tiristetyt pihvit tarjoillaan perinteisesti perunamuusin kanssa. 

Wallenbergien laitossa käytetään kylmiä raaka-aineita. Kylmä kerma, liha ja mausteet laitetaan koneeseen pyörimään ja sekoittunut massa muotoillaan pihveiksi. Pannulla tiristetyt pihvit tarjoillaan perinteisesti perunamuusin kanssa. 

– Olen tullut siihen tulokseen, että monet metsästäjät ovat todella kovia kokkaamaan. On hienoa, että saatu riista jalostetaan maukkaaksi ateriaksi. Onneksi meillä on valkohäntäpeuran kaltaisia riistaeläimiä, joiden kanta on korkea ja lihaa riittää vähän villimpiinkin ruokakokeiluihin. Vielä kun saisi lisää riistaa kauppojen hyllyille ja ravintoloiden ruokalistoille, Ruoho kiteyttää.