Savunmakuista jänistä

Teksti: Suvi Honkavaara  Valokuvat: Ville Rantalainen  Resepti: Ari Ruoho  19.08.2019
Omenaa ja rusakonpaistia
Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho käy useamman kerran vuodessa jänisjahdissa, ja siksi pitkäkorvaa tulee kokattua melko usein. Jäniksen metsästyskausi on pitkä ja Ruohon mielestä siinä on saaliina sopivasti haastetta.

Omenaa ja rusakonpaistia

Ainekset annosta
2 kpl rusakon takajalkoja
4 kpl omenoita
4 kpl porkkanoita
4 kpl tuoreita metsäsieniä tai kuivattuja sieniä
rosmariinia
5 dl omenamehua
3 dl lihalientä tai vettä
suolaa
Valmistus

Grillaa tai paista rusakon takajalkoihin nopeasti hieman makua. Lihalle voi myös antaa savun makua grillissä laittamalla hiilille savustuspuruja kourallisen ja antamalla takajalkojen savustua muutaman minuutin ajan. Hauduta jalat kypsäksi kannellisessa vuossa tai paistopussissa matalalla lämmöllä useampi tunti, esimerkiksi noin 3 tuntia 160 asteessa.

Lisukkeeksi sopivat esimerkiksi paahdetut perunat.

– Seurallani on Espoon kaupungin puutarhoille poikkeuslupa rusakoiden pyyntiin ja siellä kantaa hillitään jousella metsästäen, Ruoho kertoo.

Metsäjäniksen tai rusakon takajalat paistetaan pannulla tai grillissä molemmin puolin parisen minuuttia. Jos käytössä on pallogrilli, voidaan lihalle tehdä myös pieni savustus.

– Heitä hiilloksen päälle kourallinen savustuspöntössä käytettävää leppälastua. Laita sitten pallon kansi päälle pariksi minuutiksi. Grillaus itsessään antaa lihalle mukavan maun, mutta tällainen pikasavustus tuo siihen vielä lisää vivahdetta, Ruoho neuvoo. 

Grillauksen jälkeen takajalat sujautetaan paistopussiin tai kannelliseen uunivuokaan omenoiden, porkkanoiden ja sienien kera. 

–  Ja mukaan tietysti yrttejä, ainakin rosmariinia. Paistoliemenä käy lihaliemi tai vedellä jatkettu omenamehu.

Paistia haudutetaan uunissa noin 160 asteessa vähintään kolme tuntia.

– Ai että! Ei mulla muuta, Ruoho nauraa.

Vinkki
Grillatun lihan pikasavustus pallogrillissä

•    Tiputa kourallinen savustuslastuja grillin hiillokselle.
•    Nosta grillatut lihat ritilälle ja sulje grillin kansi 2–3 minuutiksi.
•    Nauti miedosti savunmakuiset grilliherkut heti.