Kuinka aloittaa metsästys?

Teksti ja kuvat: Aleksi Lumme  17.02.2019
Metsästäjä on aina lähellä luontoa.
Metsästäjä on aina lähellä luontoa.
Olen klassinen Helsingissä asuva “junantuoma.” Synnyin maalla, mutta lähdin työpaikan ja parisuhteen perässä kaupunkiin. Elettyäni hetken keskellä Helsingin hektisyyttä, minussa heräsi halu päästä lähemmäs luontoa. Toteutin elämän tehtävälistalta siis vihdoin kohdan metsästäjätutkinnon suorittaminen ja aloitin metsästyksen.


Suomi eroaa muusta maailmasta siten, että meillä metsästys ei ole harvojen ja valittujen etuoikeus. Se on mahdollista koko kansalle. Aloittaminen ei kuitenkaan ole aivan itsestäänselvän helppoa, mikäli metsästystä ei ole annettu sinulle perintönä suoraan alenevassa polvessa. Olen koonnut tähän muutamia huomioita, joista toivon olevan sinulle apua, jos haluat päästä alkuun, mutta et vielä tiedä miten.

Tärkeimpänä vaatimuksena metsästykselle Suomessa on metsästäjätutkinnon suorittaminen.

Kurssi on hyvä kokonaisuus ja arvokasta yleistietoa, vaikka kävisikin ilmi, että metsästys ei ole sinun juttusi. Voit kuitenkin tutustua metsästykseen vierailijana jo ennen kurssin suorittamista. Silloin et tietenkään voi vielä kantaa asetta, mutta saat kuitenkin käytännön käsityksen siitä mistä metsästyksessä on kyse. Hyvä tiivistelmä metsästyksen aloittamisen tueksi löytyy myös Suomen riistakeskuksen sivuilta. Siellä kerrotaan myös metsästäjätutkinnosta tarkemmin.

Kuka voisi auttaa metsästyksen aloittamisessa? 

Kaikken tärkeintä metsästyksen aloittamisessa on löytää joku, joka voi auttaa sinua alkuun. Metsästäjiä on Suomessa sen verran paljon, että lähipiiristäsi löytyy hyvällä todennäköisyydellä joku, joka pystyy auttamaan sinua ensimmäisen metsästyspolun pään löytämisessä. Jos tiedät jo valmiiksi kuka voisi olla tällainen kontaktihenkilö, kannattaa kysyä suoraan voisiko hän tarjota apua ampumaharrastuksen tai metsästysharrastuksen aloittamisessa.

Apua voi kysyä myös laajennetulta lähipiiriltä esimerkiksi Facebookin kautta, joskin silloin on olemassa mahdollisuus siihen, että joku aiheeseen vähemmän perehtynyt saattaa esittää tätä kiinnostusta kohtaan kipakkaakin kritiikkiä. Oman kokemukseni mukaan tämä ei ole erityisen yleistä ja vaikka sellaista tulisikin vastaan, sosiaalisen median mielipiteet harvoin ovat hyvä syy jättää mitään itseä kiinnostavaa tekemättä. 

Suosittelen kontaktipyyntöjen lähettämistä myös Facebookin metsästyskaverit ryhmään. Suoria kontakteja löytyy myös Metsästäjäliiton metsästysseuralistauksesta tai Suomen Ampumaurheiluliiton jäsenseuroista.

Tie metsälle voi hyvinkin aueta myös ampumaharrastuksen kautta.

Ampumataito on joka tapauksessa välttämätön osa harrastusta, joten kannattaa käydä kokeilemassa ampumista asiantuntevassa ohjauksessa. Sitä kautta voi hyvin löytyä kontakteja metsästäjiin.

Seuratoiminta tarvitsee myös aseettomia harrastajia.

Miten pääsen vierailemaan metsästysseurassa? 

Paras tapa päästä tutustumaan metsästysporukkaan on tarjota pyytäessään apua seuralle. Kokemattomastakin eränkävijästä voi nimittäin hyvinkin olla hyötyä metsästysseurueessa tai seuran toiminnassa. Mikäli jalka nousee ripeästi, eikä metsässä kävely ole täysin tuntematon laji, voit tarjota apua vaikkapa jahdin miesajoon tai passirinkiä aseettomana osallistujana täydentämään. Metsästäjät tarvitsevat usein apua myös pienpetojahtiin, jossa kaivamistyötä pelkäämätön apuri on aina tervetullut.

Yksi mahdollisuus on myös tarjota apua riistanhoitotyöhön tai metsästysseuran talkoisiin. Niissä käsiä harvoin on liikaa.

Vastavuoroisuus on metsästyspiireissä korkealle arvostettu ominaisuus, joten avun tarjoaminen saattaa hyvinkin edistää ovien avautumista. 

Kaikista apumuodoista arvokkain koulutetun koiran tarjoaminen jahtiin. Toki toimivia metsästyskoiria on valmiina harvalla ei-metsästäjällä. Mutta jos sinulla on taustaa koiraharrastuksesta, ehkä seuraava koira voisikin olla metsästyskaveri. Ainahan perheeseen vielä yksi mahtuu! 

Toiset seurat ovat vastaanottavaisempia kuin toiset, joten ensimmäisestä kieltävästä vastauksesta ei kannata lannistua. Asiallisesti lähestyvä ja aktiivinen kaveri pääsee kyllä kokeilemaan täydellä varmuudella kunhan jaksaa yrittää muutamaa eri tulokulmaa. Yleisesti ottaen metsästyksestä kiinnostuneita uusia harrastajia kyllä halutaan auttaa alkuun, vaikka seurojen vierailukäytännöt vaihtelevatkin paljon.

Miten löydän metsästysmaat? 

Suomessa metsästysoikeus on sidottu maanomistukseen. Mikäli perheelläsi sattuu jo olemaan maaomistuksia, ongelma metsästysmaiden löytämisessä on käytännössä jo ratkaistu. Huomioitava tosin on, että 150m lähempänä asuttua rakennusta ei saa ampua eläintä millään aseella ilman rakennuksessa oleskelevien nimenomaista lupaa.

Lisäksi  pienellä tontilla metsästäminen käy joka tapauksessa nopeasti pitkäveteiseksi, joten suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä paikalliseen metsästysseuraan ja kysymään olisiko maat seuralle vuokraamalla mahdollista päästä seuran jäseneksi. Tällöin käyttöösi aukeavat koko seuran vuokraamat maat ja ennen kaikkea saat mahdollisuuden tutustua kokeneempiin metsästäjiin, jotka voivat auttaa sinua alkuun. 

Mikäli lähipiirissäsi on pieniäkin maaomistuksia ja mikäli tontilta löytyy eläinten jälkiä ja omistaja on metsästykselle suotuisalla tuulella, yksi tapa tutustua metsän elämään on vuokrata (tai ostaa) riistakamera ja laittaa se seuraamaan metsän elämää. Kameran asettamiseen tarvitaan metsästysoikeuden haltijan, eli maanomistajan lupa, eikä kuvassa saa näkyä muuta kuin omaa tonttia.

Kameran voi vuokrata esimerkiksi liizi palvelusta, mutta ei sellaisen itselleen hankkiminenkaan ole kovin kallis paukku. Omalla maatilkulla kytistelyssä kameratiedustelu auttaa huomattavasti, sillä sen avulla on mahdollista oppia eläinten liikkumisesta ja reiteistä ennen maastopuvun päälle vetämistä.

Mikäli kartano maineen onkin jäänyt perimättä, metsästys on kuitenkin mahdollista. Monet seurat myyvät täysjäsenyyden lisäksi vuosijäsenyyksiä ja joihinkin seuroihin on mahdollista päästä myös ilman maaomistuksia. Tämä on kuitenkin Uudellamaalla erittäin vaikeaa, joten käytännössä pääkaupunkiseudulla asuva metsästäjä joutuu etsimään metsästysmaita vähän kauempaa.

Jokaisella suomalaisella on mahdollisuus metsästää valtion mailla hankkimalla sinne metsästyslupa.

Jos valtion mailla metsästäminen kiinnostaa, lue lisää täältä.

Mahdollisuus metsästysmaiden hankkimiseen kannattaa huomioida myös mikäli haaveissasi on hankkia mökki. Silloin mökkikunnaksi kannattaa valita sellainen, jonka metsästysseuraan hakeminen olisi mahdollista ja mökkitontille on tietysti eduksi, jos sen yhteydessä on myös metsää. Silloin metsästysoikeuden vuokraus metsästysseuralle on mahdollista, mikä helpottaa kummasti seuran jäseneksi pääsyä. Kiinteistövälittäjillä on harvoin näistä mitään tietoa. Siksi omaa aktiivisuutta tarvitaan. 

Mitä tarvitaan metsästyksen aloittamiseen?

Metsästysharrastus voi parhaimmillaan avata äärimmäisen syviä ja voimakkaita kokemuksia, mutta niiden äärelle ei ole olemassa nopeaa oikopolkua. Lajin luonne vaatii kärsivällisyyttä. Suurin osa metsästyksestä on luonnossa odottamista, ei kiihkeää jahtaamista. Metsästystilanteet ovat hyvin intensiivisiä, mutta ne ovat nopeita, eikä niitä tule vastaan jokaisella metsästysreissulla.

Metsästyksen nautinnollisuus syntyy osaamisen kasvusta ja se ottaa aikansa.

Kunnioitus puolestaan on välttämätön ominaisuus siksi, että ilman sitä kaikki muut paitsi omassa omistuksessa olevat metsästysmaat pysyvät suljettuina.

Lisätietoa metsästyksestä

Elokuussa 2019 julkaistaan kirja Metsästä - pyyntionnea ja mielenrauhaa. Kirja kertoo metsästyksksen aikuisella iällä aloittaneen kaupunkilaisen tarinan, jossa sukelletaan metsästyksen oikeutukseen, motivaatioon ja erityisesti henkiseen merkitykseen pintaa syvemmälle. Voit liittyä kirjan postituslistalle jo nyt.
Listalle lähetetään noin kerran kuussa metsästyspohdintoja ja taustamateriaalia työn edistymisestä.