Jahtimedian kaikki hirvireseptit
- Chateaubriand on vaikea lausua, mutta helppo valmistaa. Kun sisälämpö on 42 astetta, sisäfile on täydellistä!
- Wellingtonin pihvistä löytää myös punertavaa sisustaa ja kääritään voitaikinaan.
- Villipitsaan upotetaan hirven jauhelihaa ja päälleen se saa kauden villivihanneksia eli hortaa.
- Kokeile hirvenkylkiribsejä ja kruunaa koko komeus tahmealla BBQ-soosilla.
- Laiskan kokin hirven potka uuniin ja ja sitten vaikka jahtiin. Tunteja hautunut potka saa kaverikseen makeat bataatit.
Hirven käsittelyyn löydät kattavat videot kootusti yhdeltä sivulta.
Hirvi sopii arkeen ja juhlaan
– Onneksi hirveä on mukavasti tarjolla myös ruokakaupoissa, ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho kertoo, joka vastaa isosta osasta Jahtimedian hirviresepteistä.
– Itse ostin viime vuonna kaksi hirveä niin sanotusti pystyyn, eli kävin itse ne kaatamassa, kokkaava metsästäjä kertoo.
Hirveä on myyty Nokassa patana, ilmakuivattuna, kylmäsavustettuna, hampurilaisen välissä ja ties missä muodossa.
– Mielestäni hirvi on ihan ykkönen riistalajina. Sen lihaa ja ruhonosia voi käyttää todella monipuolisesti niin arkisissa kuin juhlavissa ruoissa. Se jos mikä on riistan kunnioitusta, että käytetään koko eläin mahdollisimman tarkasti, Ruoho muistuttaa.
Hirvenliha on karkeasyistä ja väriltään tummaa. Riistalle ominainen maku on melko mieto, ja liha on vähärasvaista ja mureaa. Mitä nuorempi hirvi, sen mureampaa on liha.
Hirveä läheltä
Tutkimusten mukaan hyvin monella suomalaisella jonkinlainen yhteys metsästykseen.
Noin neljä viidestä suomalaisesta tuntee metsästäjän tai metsästäjiä, ja karkeasti puolet metsällä käyvistä metsästäjistä osallistuu vuosittain hirven pyyntiin.
Periaatteessa mahdollisuudet saada hirvenlihaa, tai ainakin päästä riista-aterian ääreen, ovat siis hyvät.
Hirvenliha on suuri ruokanautinto, jonka soisi kaikkien pääsevän kokemaan. Lue, miksi riistaruoka on kestävä vaihtoehto.