Portviini-jänispata

Pitkään hautunut perinteinen jänispata

4
30 min/2 h (aktiivinen/passiivinen)
Tällä kertaa keittiöpäällikkö Ari Ruoho kokkaa jänistä. Jäniksen jaloista tehdään perinteistä pataa.
Teksti ja kuvat: Suvi Honkavaara  Resepti: Ari Ruoho  18.02.2019

Portviini-jänispata

Ainekset annosta
rusakon taka- ja etujalat
1 plo portviiniä
3 sipulia
porkkanaa ja palsternakkaa pilkottuna
2 dl kuivattuja sieniä
muutama mustapippuri
4 katajanmarjaa murskattuna
suolaa
1 oksa rosmariinia
1 laakerinlehti
2 dl punaviiniä
0,5 l lihalientä tai vettä
voita paistamiseen
Maizena
Valmistus
  1. Ruskista koivet kuumalla paistinpannulla voissa ja siirrä pataan
  2. Huuhtele pannu punaviinillä ja kaada sekaan
  3. Lisää juurekset, sipulit ja mausteet. Lisää nestettä sopivasti. Lisää myös kuivatut sienet mukaan
  4. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes koivet ovat täysin kypsiä (n. 2 tuntia). Tarkista suola
  5. Suurusta tarvittaessa sekoittamalla Maizenaa pieneen tilkkaan kylmää nestettä.
  6. Tarjoile vaikka puikulaperunapyreen kanssa

Jänis on monen aloittavan metsästäjän ensimmäinen saalis ja jänismetsällä käyntiä voidaan pitää niin sanotusti matalan kynnyksen metsästyksenä. 

– Jäniksen sesonki on melko pitkä ja lihaa kertyy pakkaslokeroihin yleensä mukavasti, ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho miettii. 

Rusakon lihassa on voimakas maku, jäniksessä vielä tuhdimpi. Liha on tummaa verrattuna kaneihin, joita metsästetään paljon esimerkiksi Keski-Euroopassa.  

– Haudutettu jänispata on tuttu tapa käyttää lihaa. Jäniksen fileet ovat melko pieniä, joten haudutuksella saa lihan riittämään useammalle syöjälle. Tämä pata maistuu vaikka pääsiäispöydässä.