Kaurispukin metsästys keväällä on taitolaji

Teksti: Teemu Simenius  25.05.2021
Alkukesän kaurispukkiaikaan illat ja aamut ovat usein hienoja hetkiä olla passissa. Jukka Vuokko/ Vastavalo
Alkukesän kaurispukkiaikaan illat ja aamut ovat usein hienoja hetkiä olla passissa. Kuva: Jukka Vuokko/ Vastavalo.
Alkukesän kauriinpyyntiin tuo mielenkiintoa vahtiminen ja hiipimisen ohelle myös mahdollisuus pukin houkutteluun. Äänihoukuttelu perustuu pukin haluun puolustaa reviiriään muilta pukeilta, ja uteliaisuuteen tarkistaa alueelleen ilmaantuneet muut kaurisyksilöt naaraita ja vasoja myöten.

Tässä artikkelissa:

 

Vanha oppi ”tunne riistasi” on kaurispukin kevätmetsästyksessä erityisen paikallaan. Kauriit pysyttelevät suppealla reviirillään ja kiinnostuvat osaavan pyytäjän houkuttelusta.

Metsäkauris viettää talven laumassa mitättömän kokoisella alueella, usein ihmisasutuksen läheisyydessä. Huhti–toukokuussa pukit lähtevät levittäytymään laajemmalle alueelle reviirejä hakemaan.

Lue lisää: tutustu metsäkauriiseen suomalaiset riistaeläimet -sarjassamme

 

Katso video metsäkaurispukin liikkeistä

Kauriit merkitsevät reviirinsä kelomalla, rikkomalla maata sorkillaan ja jättämällä hajumerkkinsä. Kuva: Teemu Simenius

Kaurispukin pieni reviiri auttaa metsästäjää

Voimakkaimmat pukit valtaavat parhaat paikat. Ne merkitsevät reviirinsä kelomalla sormen tai parin paksuisia puuntaimia alle polven korkeudelta ja rikkomalla maata. Samalla ne jättävät hajumerkkinsä.

Usein ihannepaikka reviirille sisältää rikkonaisen tai saarekkeisen niityn, sen välittömässä läheisyydessä olevan tiheän ja suojaisan vitikon ja, jos mahdollista,  metsäisen mäen sekä reheväreunaisen pienen virtaavan tai seisovan veden.

Vesi ei ole kauriille minkäänlainen kulkemisen este. Pinta-alaa reviirillä ei usein ole muutamaa kymmentä hehtaaria enempää. Jopa saman pellon eri nurkkia voi hallita pari eri pukkia.

Reviirin pienuus auttaa metsästäjää, sillä pyynnin voi kohdistaa tarkasti sinne, missä kaurispukki on havaittu kevään aikana; reviirin otettuaan pukki pysyy samalla alueella. Näin pyynti voidaan kohdistaa tiettyyn yksilöön. Suositeltavaa on valita joko nuori tai jo parhaat päivänsä nähnyt isomus.

Alueella, jonne kauriit ovat vasta asettumassa, valtapukin päätyminen saaliiksi saattaa hajottaa ryhmän. Seuraavaa yrittäjää voi joutua odottamaan jopa vuosia. Vakiintuneilla kaurismailla sen sijaan reviiri tulee täytetyksi nopeasti.

Kaurispukin metsästysaikaan, 16.5.–15.6. reviirit alkavat olla jaettuina. Nuoria niin sanottuja satelliittipukkeja saattaa vielä kulkea reviiriltä toiselle pitkiäkin matkoja. Ne hakevat paikkaansa ilmestyen odottamatta ja taas kadoten.

Metsäkauriin silmä poimii tarkasti kaiken liikkeen, kun se etsii reviirilleen tunkeutunutta kilpailijaa.

Miten kaadettava kaurispukki valitaan?

Kauriskannan tiheys vaikuttaa kaadetun pukin vaikutukseen reviirinsä alueella. Yleisesti ottaen valtapukki, eli alueen vahvin pukki, pitää lauman koossa elinalueellaan.

Valtapukin ampuminen saa lauman hajoamaan ja hakeutumaan muualle, joten väärän pukin ampuminen harvan kannan alueella saattaa tyhjätä reviirin pitkäksi aikaa.

Tiheän kannan alueella hyville reviireille on tunkua. Silloin pukin valinta ei ole niin kriittistä laumojen kannalta. Nuoret ja erityisen vanhat yksilöt eivät ole reviirin valtapukkeja, joten sellaisten kaataminen on suositeltavinta.

Jos tavoitteena on vaalia kehityskelpoista sarviainesta riistanhoidollisista syistä, ovat väistyneet vanhat yksilöt helpoimmin valittavissa. Sarvet kertovat pukin elinvoimasta.

Aivan ikäloppuja pukkeja harvoin näkee, sillä talvi kyllä korjaa ne yksilöt, joiden hampaat kuluvat huonoiksi.

Nuorten yksilöiden kohdalla saaliiksi valitaan ikäluokkansa heikkolaatuisimman sarviaineksen omaavia yksilöitä. Tällaisia ominaisuuksia ovat erityisen lyhyet, ohuet tai haarautumattomat sarvet.

Hyvin paikallisen kannan tunteva metsästäjä tuntee alueen pukit ja voi hyvinkin suunnitelmallisesti kaataa valitsemiaan yksilöitä tulevat vuodet mielessään, sillä kauris on varsin paikkauskollinen ja elää pienellä alueella, lukuun ottamatta nuoria satelliittipukkeja.

Karvanvaihto on usein pyyntikaudella vielä kesken, joten kesäpukeista harvoin tehdään täytettyjä metsästysmuistoja.

Kaurispukin houkuttelu keväällä: toimi näin

Illat ja varsinkin varhaiset lämpimät aamut ovat kaurispukin hiivintään ja houkutteluun parhaimmat ajankohdat. Pakkasaamuina liikettä ei juurikaan tapahdu ennen korsien sulamista. Varhaiskesän taianomaiset iltaruskot ja aamunsarastukset äänineen ovat mieleenpainuvia metsästyskokemuksia.

Kauriin houkutteluun käytetään yleisimmin puhallettavia pillejä tai paineltavaa Buttoloa. Jos onnistuu pääsemään passipaikkaan kauriin havaitsematta, ovat mahdollisuudet saaliiseen hyvät.

Yleensä pukki kuuntelee ja lähestyy hitaasti koittaen paikantaa äänilähdettä. Välillä se ilmaantuu tarkastelemaan jonkin esteen takaa niin, että vain pää näkyy. Joskus se saattaa kuitenkin olla sellaisessa mielentilassa, että se ryntää kohti arveltua kilpailijaa täyttä päätä. 

 • Aika ajoin tehty lyhyehkö viheltävä ääni tai sarja ynähdyksiä ja vihellyksiä saa pukin uteliaisuuden heräämään. 
 • Tuloillaan olevaa pukkia ei saa lähestymään nopeammin kiihdyttämällä pillitystä, vaan vaikutus voi olla päinvastainen. Arvoitus äänilähteestä pitää säilyttää ja mukailla kauriin kulkua.
 • Tuleva saa tulla, pois kääntyvä saa uuden äänimerkin.
 • Puskan heiluttaminen lisää efektiä, mutta paljastaa paikan. Metsäkauriin silmä poimii tarkasti kaiken liikkeen, kun se etsii reviirilleen tunkeutunutta kilpailijaa.

Joskus mielenkiinnon herääminen kestää, ja pukki voi tulla katsastamaan tilanteen vasta ajan kanssa. Ensimmäiset äänet eivät aina saa sitä kiinnostumaan, mutta riittävän monen toiston jälkeen uteliaisuus lopulta kasvaa.

Jos pukki ei noteeraa ääntä ollenkaan, se on joko huomannut pyytäjän tulon ja tajunnut, että kyse ei ole kauriista, tai sitten pyytäjä on näkymättömän reviirirajan väärällä puolen.

Painettava Buttolo ja puhallettava Nordik Roe -pilli ovat suosituimpia kauriin äänihoukuttimia. Kuva: Teemu Simenius.

Käytä rauhoitusaika oppimiseen

Naaras synnyttää touko–kesäkuussa ja tulee uudestaan kiimaan heinä–elokuussa. Tällöin pukit ovat aggressiivisimmillaan. Pyynti on silloin pannassa, mutta aika on oivallista houkutteluharjoittelulle ja kuvaamiselle. Alueen pukkien tunteminen on hyödyllistä. Kauris voi elää luonnossakin yli kymmenvuotiaaksi.

Syyskauden kauriin metsästysaika alkaa syyskuun alusta ja jatkuu helmikuun puoliväliin asti. Vaikka paras kiima-aika on ohi, tulevat pukit vielä syyskuun alussa herkästi tarkastamaan alueen naaraat, joten houkuttelu on yhtä toimivaa kuin alkukesällä.

Syyskuun loppuun mennessä reviirikäyttäytyminen vähenee ja laumaantuminen talvea varten alkaa. Ensimmäiset pukit pudottavat sarvensa lokakuulla ja viimeiset joulukuussa. Sarvien nahkominen keväällä tapahtuu samassa järjestyksessä ja ajoittuu maalis–toukokuulle.

 

Saalis pannulle

Kaurispukin kevätmetsästys avaa kesän grillikauden.

Kaurisburgeri maistuu mehevältä Ari Ruohoin niksein.

Kauriin ulkofileistä hiiligrillataan paahtunut herkku.

Grillissä paistuu myös Suomessa vielä melko tuntematon rump steak, johon sivellään kylkeen kuusenkerkkämaustevoita.

Kauriin vuosi
Kauris voi elää luonnossakin yli kymmenvuotiaaksi, joten samat elämänvaiheet ehtii toistaa useasti.

Tammi–maaliskuu

 • vietetään pienellä alalla
 • sarvet kasvavat
 • sikiönkehitys kiihtyy

Huhti-kesäkuu

Heinä–elokuu

 • kiima-aika
 • voimakas reviirin puolustaminen ja naaraiden painostaminen
 • naaras hedelmöittyy, mutta sikiönkehitys pysähtyy käynnistyäkseen myöhemmin talvella

Syys-lokakuu

Marras-joulukuu

 • sarvet putoavat
 • talvipaikoille siirtyminen ja elinalueen supistuminen

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>