Ainakin 83 000 metsästyskoiraa lähtee syksyisin metsälle

Teksti: Ira Honkonen  Valokuvat: Pekka Rousi, Tuomo Turunen  11.08.2020
metässtyskoira
Suomessa on yli sata metsästyskoirarotua. Niiden pentuja on viimeisen kymmenen vuoden aikana rekisteröity yhteensä noin 184 300.
Suomalainen metsästäjä tykkää lähteä kaverin kanssa metsälle – ja usein tuo kaveri on koira. Jahtimedia selvitti, kuinka paljon metsästyskoiria on lähdössä maastoon syksyllä.

Suomessa on yli sata metsästyskoirarotua. Lue lisää erilaisten metsästysrotujen eroista. Niiden pentuja on viimeisen kymmenen vuoden aikana rekisteröity yhteensä noin 184 300.

Metsästyskäytössä niistä on Jahtimedian selvityksen mukaan reilut 83 000 koiraa. 

Laskelma on tehty pyytämällä metsästyskoirien rotujärjestöiltä arvio siitä, kuinka suuri osuus heidän rotunsa koirista on metsästyskäytössä.

Laskelmasta puuttuvat kaikkein vähälukuisimpien rotujen metsästyskäytössä olevat koirat sekä sekarotuiset ja rekisteröimättömät koirat, joiden osuuden Kennelliitto arvioi olevan noin 25 prosenttia rekisteröityjen määrästä.

Kennelliiton arvio vuosittain metsästyksessä käytettävistä koirista onkin 80 000–120 000 koiraa. 

Labradorinnoutaja odottaa saaliin noutokäskyä.

Beaglet tiedossa

Suomen Beaglejärjestö on yksi niistä harvoista rotuyhdistyksistä, joka selvittää säännöllisesti koiriensa käyttöastetta.

– Teimme valtakunnallisen beaglekyselyn beaglein omistajille viimeksi vuonna 2018. Se oli kolmas kysely, edelliset on tehty reilun kymmenen vuoden välein. Kyselyjen mukaan beaglein metsästyskäyttö on pysynyt hyvin tarkkaan samalla tasolla, Suomen Beaglejärjestön puheenjohtaja Toivo Kangas kertoo.

Perinteisimpien metsästyskoirarotujen käyttöaste on 80–90 prosentin luokkaa, kun taas osa alkujaan metsästyskoiriksi tarkoitetuista roduista on päätynyt lähinnä seurakoirauralle, ja niiden metsästyskäyttöaste on enää muutamia prosentteja. Toki kaikille, kuten kaniinimäyräkoirille, ei ole Suomessa sopivaa riistalajia tarjolla.

Perinteisimpien metsästyskoirarotujen käyttöaste on 80–90 prosentin luokkaa

Käyttöön vai näyttöön?

Muutamien metsästyskoirarotujen kohtalona on ollut jakautua erilliseen näyttely- ja käyttölinjaan. Näin on käynyt esimerkiksi labradorinnoutajalle. Toki näyttelylinjaisillakin koirilla on vietit olemassa, ja myös niitä nähdään metsästystilanteissa. Kultaisennoutajan pentukoulutukseen voit tutustua täällä.

Terrierit ovat siitä mielenkiintoinen roturyhmä, että niiden joukossa on viime vuosien suosituimpia seurakoirarotuja, mutta myös kovimpia metsästyskoiria. Saksanmetsästysterrieriä innokkaampaa metsästyskoiraa saa etsiä, ja rodun metsästyskäyttö hipookin rotuyhdistyksen puheenjohtajan mukaan lähes sataa. Lue lisää saksanmetsästysterrierin kouluttamisesta metsästyskoiraksi.

Joskus rodun kiinnostavuus on vain senteistä kiinni. Kun sorkkaeläinten ajoon pääsevien koirien säkäkorkeutta nostettiin viime syksynä 39 senttiin, lisäsi se oitis dreeverien kysyntää. Lue lisää dreevereiden pääsystä mukaan sorkkaeläinjahtiin. 

Hirveä jahdataan pääasiassa koirien kanssa, ja se näkyy pystykorvaisten roturyhmässä.

Jämpti on jo ottanut pitkän kaulan muiden edelle, mutta harmaa norjanhirvikoira ja karjalankarhukoira pitävät yhä vahvasti asemiaan laikoilta ja muutamilta uudemmilta roduilta.

 

Koiria metsästyskäytössä 2020

(klikkaa kuva isommaksi)

Taulukossa ovat mukana vain puhdasrotuiset, Kennelliiton rekisteröimät koirat.

Talukosta puuttuvat ne harvinaisemmat metsästyskoirarodut, joiden metsästyskäytössä olevien määrästä ei saatu arviota rotuyhdistyksiltä.

Lisäys: espanjanvesikoiria on palautteen mukaan lähdössä metsälle 113 kpl.

 

Paljon uusia rotuja

Suomalaiset ovat viime vuosina myös tuoneet paljon uusia rotuja. Näyttävimmän tulemisen ovat ehkä tehneet plotit, jotka ovat ottaneet jalansijansa suurpetojen metsästyksessä. Aina uudet rodut eivät kuitenkaan nouse suureen suosioon, mikä ei toisaalta ole rodun kehityksen kannalta huono asia. 

Esimerkiksi fieldspanielien ensimmäiset yksilöt tulivat Suomeen jo 1970-luvulla, mutta rodun rekisteröinnit ovat olleet varsin pieniä. Se voi johtua koiran luonteesta ja metsästystavasta.

– Fieldspanielin metsästys on hiipivää ja hiljaista, mutta tehokasta. Se pysyttelee melko lähellä isäntäänsä. Ne ovat herkkiä, yhden metsästäjän koiria, joita on alkujaan käytetty salametsästykseen Englannissa, Fieldspanielit ry:n puheenjohtaja Jaana Kemppainen kertoo.

Info
Ilmianna harvinainen jahtikaveri

Onko metsästyskaverinasi joku harvinainen koirarotu, jota ei ehkä löydy taulukostamme? Vai metsästätkö koiralla, joka ei oikeastaan ole metsästysrotuinen, tai on erikoinen sekoitus eri rotuja? 

Lähetä koirasta kuva jahti <ät> metsastajaliitto <piste> fi ja kerro, kuinka jahti teillä sujuu.

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>