Mitä metsästys maksaa?

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Pekka Rousi  26.10.2022
Mitä metsästys maksaa?
Metsästysksen aloittaminen vaatii muutamia hankintoja. Osa tuo tuo mukavuutta, osa lisää turvallisuutta.
Metsästys on harrastus, jonka voi aloittaa pienelläkin budjetilla. Tästä jutusta opit, mistä voit pihistää ja missä puolestaan ei kannata säästellä. 

Tässä artikkelissa:

 

Millaiset metsästysvaatteet kannattaa hankkia?

Juuri tietynlaisten metsästysvaatteiden hankinta metsästystä varten ei ole pakollista. Olemassaolevilla ulkoiluvaatteilla pääsee jo pitkälle, kunhan vaatteet ovat lämpimät ja säänmukaiset, ja kengät tukevat ja kosteutta kestävät. 

Jotkut metsästäjät suosivat äänettömästä materiaalista tehtyjä vaatteita, jotka eivät kahise. Ne voivat auttaa huijaamaan riistaeläinten ylivoimaista kuuloaistia. Markkinoilla on myös erilaisia, toinen toistaan teknisempiä camo-kuosilla varusteltuja metsästysvaatteita, joiden tehtävänä on häivyttää metsästäjä maastoon.

Riistaeläin huomaa sinut kuitenkin ensisijaisesti liikkeen ja hajun perusteella. Jos olet tuulen yllä etkä pysy paikoillasi, kalleinkaan metsästyspuku ei auta.

 

Näy muille - muista oranssi!

Tärkeintä on, että muut metsästäjät ja luonnonkäyttäjät näkevät sinut. Seuruemetsästyksessä oranssi liivi on aina pakollinen. Tavallisia kirkkaan oransseja huomioliivejä voi hankkia edullisesti jo muutaman kympin hintaan.

Liivin sijaan muussa kuin seuruemetsästyksessä voit käyttää Metsästäjäliiton suosittelemaa oranssia nauhaa joko päähineen ympärillä tai käsivarressa. Myös oranssit pipot, karvalakit ja lippalakit näkyvät kauas. Merkkivaatteista joudut pulittamaan enemmän, mutta saman asian ajavat myös edullisemmat turvaoranssin väriset päähineet.

Turvallisuutta lisää myös aktiivikuulosuojaimet eli niin sanotut kuulevat kuulosuojaimet, jotka kannattaa pitää päässä aina metsällä ja radalla. Aktiivikuulosuojaimet päästävät puheen läpi, mutta blokkaavat kovia aseen laukaisuääniä. Suojainten hinnat alkavat noin 50 eurosta.
 

Hanki aluksi vain tärkeimmät metsästysvarusteet

Metsästysreppuun ei tarvitse ostaa heti kaikkea mitä kuvastoissa myydään. Aloittamalla tärkeimmistä osaat matkan varrella arvioida, mikä on jatkossa tärkeää. 

Kysyimme sosiaalisessa mediassa, mikä on aloittelevan metsästäjän must have -hankinta.

Muun muassa näitä ehdotettiin:

 • Hyvä, omalle kropalle sopiva reppu 30-100 €
 • Täydellinen ensiapupakkaus ~ 80 €
 • Monikäyttöinen ja laadukas puukko 30-100 €
 • Karttaohjelma puhelimeen (ilmaisiakin löytyy)
 • Kompassi ja alueen kartta  ~ 20-100 €
 • Tehokas otsavalo 50-100 €
 • Lisävirtalähde 30-100 €
 • Katselukiikarit riistan tunnistamiseen ja ampumamatkojen arviointiin 50-300 €
 • Termospullo ja ruokatermos ~ 40€

Tarvitset vähintään otsalampun ja avauspuukon, mutta pienriistan käsittelyyn riittää myös tavallinen puukko. Lisäksi mikä tahansa reppu käy, mutta reppu, jossa on integroitu jakkaraosa, on näppärä erilaisissa maastoissa. 

Seuruemetsästyksessä VHF-radiopuhelin helpottaa yhteydenpitoa muihin, vaikka kännykän kentät katoaisivat. Elektroniikassa yleensä hinta kulkee käsi kädessä laadun kanssa. Kalliimpi laite kestää todennäköisesti vuosia halpisversiota kauemmin. Hyvän radiopuhelin hinta liikkuu 300 euron kieppeillä.

Koiran turvallisuutta lisää oranssi liivi, jonka avulla sen erottaa harmaassa metsässä. Koiran huomioliivin saa noin 30 eurolla. Jos metsästät kaukaa hakevan koiran kanssa, on GPS-panta ehdoton hankinta. Se on kertaostoksena toki kallis, mutta voi säästää jopa koiran hengen, jota ei voi mitata rahassa.
 

Aseen hankintahinta

Suurimman yksittäisen kuluerän muodostaa varmasti ase, johon saa kulutettua rahaa niin paljon kuin budjetti sallii. Yleisesti ottaen noin 500-1500 euron haarukkaan saa jo käyvän tuliaseen. 

Metsästykseen sopivaan metsästysjouseen saa tykötarpeineen kulumaan satasista tuhansiin euroihin, riippuen siitä, minkä hintaisia tähtäimiä, nuolihyllyjä ja niin edelleen hankit.

Käytetty ase edullisempi, uusi kalliimpi

Aseen voi ostaa käytettynä yksityiseltä myyjältä tai aseliikkeestä, tai sen voi hankkia myös uutena. 

Myyjältä kannattaa kysyä rohkeasti pakettihintaa, varsinkin jos olet ostamassa samalla aseeseen muita tykötarpeita.

Varaa budjettia myös lisätarvikkeisiin

Haulikkoon ei yleensä tarvitse ostaa mitään lisää, mutta kivääri vaatii lisäksi kiikaritähtäimen, tähtäimen jalat ja suojaläpät, sekä mahdollisesti myös irrallisen poskipakan, mikäli silmälinja ei muuten asetu kohdilleen. 

Joihinkin aseisiin on mahdollista ostaa myös omaan käteen paremmin sopivia erilaisia kahvoja, tukin levennyksiä ja -pidennyksiä, tai kokonaan uudenlainen tukki. Näiden hinta on muutaman kympin kahvasta useiden satojen arvoisiin mittojen mukaan tehtyihiin tukkeihin.

Erityisesti haulikon täytyy istua kuin hanska. Sen hankitaan kannattaa nähdä aikaa ja vaivaa ja vähän eurojakin. Jahtimediasta löydät käypiä vinkkejä haulikon hankintaan.

Aseen hankinnassa kannattaa miettiä myös kaliiperia: mitä yleisemmän kaliiperin ostat (kiväärissä esimerkiksi win.308 tai haulikossa 12) sitä edullisemmin saat siihen myös harjoitus- ja metsästyspatruunoita. Harvemmissa kaliipereissä patruunoita on markkinoilla vähemmän, mikä vaikuttaa niiden hintaan.

Suojaus ja kuljetus

Kuljetuspussi tai -laukku (noin 50-100 €) on hyvä hankkia, oli ase mikä tahansa, sillä se on laitettava piiloon esimerkiksi kuljetuksen ajaksi. Lue lisää siitä, miten asetta kuljetetaan oikeaoppisesti.

Jos aseita on yli viisi, ne täytyy lain mukaan säilyttää asekaapissa. Yhden aseen säilyttämiseen riittää esimerkiksi liipaisinlukko, jonka hinta liikkuu muutaman kympin tietämissä. Tämänkin rahan voi toki säästää säilyttämällä aseen lukkoa eri paikassa kuin asetta, mutta lukko täytyy muistaa silloin ottaa aina mukaan metsälle ja radalle lähdettäessä.

 

Voinko säästää ja lainata kaverin asetta?

Voit käyttää metsästyksessä vain sellaista asetta, jonka hallussapitoon sinulla on lupa. Lupa voi siis olla samantyyppiseen tai toisentyyppiseen aseeseen siten, kuin ampuma-aselain 87§:ssä määrätään.

 

Lupien hinnat

Metsästyksessä tarvitset erilaisia lupia, kuten mm. metsästäjätutkinto, riistanhoitomaksu eli ns. metsästäjäkortti, aselupa, kaatoluvat ja erilaisten seurojen jäsenmaksut.

Metsästäjätutkinnon ja metsästyskortin hinnat

Jotta saat oikeuden metsästää, suorita ensin metsästäjätutkinto. Yhden tutkintokoekerran hinta on 20 euroa. Jos haluat osallistua tutkintoon valmistavalle kurssille, sen hinta noin noin 20-60 euroa riippuen riistanhoitopiiristä. Oppikirjana toimiva Metsästäjän opas maksaa 30 euroa ja sitä on saatavilla sekä suomen- että ruotsinkielisenä. Jahtimedian jutusta löydät tarkemmin tietoa sekä vinkkejä metsästäjätutkinnon suorittamiseen. Metsästyskortin hankittuasi maksat 39 euroa (hinta vuonna 2021) riistanhoitomaksua joka vuosi, jotta saat oikeuden metsästää. Alle 18-vuotiailta riistanhoitomaksu on 20 euroa.

Aseluvan hinnat

Poliisilta haettava aselupa maksoi vuonna 2021 90 euroa. Lue lisää, miten voit hakea aselupaa ja mitä sen hankinnassa kannattaa ottaa huomioon.  Saman lupatyypin samalla kertaa haettu lisälupa maksoi 42 €, joten jos tiedät hakevasi lyhyen ajan sisällä toista aselupaa, ne on edullisempaa jättää samalla kertaa. 

Metsästyslupa valtion maille

Valtion mailla metsästävä voi hankkia lupia muutaman kympin päiväluvasta yli sadan euron kausilupaan. Hinnat riippuvat metsästettävästä riistasta. Hinnat voi ostaa ja tarkastaa Eräluvat-kaupasta. Vuonna 2021 esimerkiksi kanalintulupa koko kaudelle maksoi 130 €.

Metsäsysluvat seurassa ja kaatomaksut

Metsästysseura määrittää itse niin kutsutut kaatomaksut, eli miten paljon jäsen tai vierasjahdissa ollut seuraan kuulumaton henkilö maksaa kaatamastaan eläimestä. Nämä ovat yleensä muutaman kympin luokkaa, mutta poikkeuksiakin on. Lisäksi voidaan periä erilaisia osallistumismaksuja  hirvi- ja peurajahtiin. 

 

Seurojen jäsenmaksut

Metsästysseuran jäsenyyden hinnan päättää seura, ja sen liittymismaksut ovat yleensä useita satasia. Ennen jäsenyytesi hyväksymistä pääset koejäseneksi muutamaksi vuodeksi, jona aikana tutustut jäseniin ja he tutustuvat sinuun. Tänä aikana maksat yleensä vain muutaman kympin jäsenmaksua. Jos kaipaat vinkkejä, miten pääsee metsästysseuran jäseneksi, lue tämä artikkeli.

Ratamaksut

Ennen metsälle lähtöä on käytävä ampumaradalla harjoittelemassa aktiivisesti. Joihinkin ampumaradoille tarvitsee jäsenyyden, kun taas joillain radoilla voi käydä ampumassa kertamaksulla. Esimerkiksi Sipoossa sijaitsevalla SSG-radalla vuonna 2021 aikuisten liittymismaksu on 250 € ja vuotuinen jäsenmaksu 60 €. Radalle voi ostaa kuitenkin myös skeet- ja trap -kertamaksuja eli kierroksia, joihin sisältyy 25 kiekkoa, hintaan 5 euroa. Muiden ratojen kertamaksut on noin 12-15 euron luokkaa.

Ratamaksu riippuvat myös ratojen maantieteellisistä sijainnista; maakunnissa pääset ampumaan edullisemmin. Jahtimediaan on koottu hyvät vinkit ensikertalaiselle radalle lähtijälle. Myös Metsästäjäliiton sivuilla on hyvää tietoa muun muassa ampumarataturvallisuudesta.

Edunvalvontaliiton jäsenmaksu

Metsästäjäliiton jäsenmaksu vaihtelee paikallispiireittäin, mutta se on noin muutaman kympin luokkaa. Metsästäjäliittoon kuuluu 16 piiriä, 2 728 seuraa ja 145 000 jäsentä. Olemalla Metsästäjäliiton jäsen olet vaikuttamassa suomalaisen metsästyksen tulevaisuuteen. Liitto edistää suomalaista metsästystä ja valvoo metsästäjien etua sekä kansallisella että EU-tasolla. Jäsenetuina saat edunvalvonnan lisäksi muun muassa Jahti-lehden. Liity jäseneksi >>.

 

Paljonko metsästys maksaa?

 • Metsästysvaatteet ~ 200 €
 • Metsästyskengät ~ 100 €
 • Oranssi huomioliivi ~ 20 €
 • Kuulosuojaimet 50-100 €
 • Metsästysvarusteet 100-500 €
 • Koiran huomioliivi ja GPS ~ 1000 €
 • Ase 300-3 000 €
 • Metsästäjätutkinto 20 €
 • Metsästyskortti 39 €
 • Aselupa 90 €
 • Metsästyslupa valtion maille alk. 17 €
 • Metsästysseuran kaatoamaksut alk. ~ 20 €

Metsästyksen lopullinen hinta määräytyy monen tekijän summasta. Kaikkea ei tarvitse hankkia, mutta moni asia tuo myös miellyttävyyttä metsäpäivään, kun loska vihmoo kasvoja ja kylmyys kaivautuu luihin ja ytimiin. Moni hankittava asia on myös selkeä turvallisuuskysymys. Turvallisuutta on mahdotonta mitata rahassa!

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>