Saaliin käsittely - ohjeet kaikelle riistalle

Teksti: Kirsi Färm  01.10.2022
Saaliin oikeaoppinen käsittely on osa sen kunnioitusta.
Saaliin oikeaoppinen käsittely on osa sen kunnioitusta.
Osaatko käsitellä saaliin? Tiedätkö, miten sorkkaeläimen vatsa avataan siististi? Tunnetko kaikki riistalintujen syötävät osat? Entä miten turkiseläinten nahka irrotetaan ilman reikiä? Kokosimme tähän artikkeliin saaliin käsittelyohjeet monenlaiselle riistalle.

Jäniksen käsittely

Rusakko, metsäjänis ja villikani käsitellään samalla tavalla. Markus Maulavirta näyttää selkein kuvin, miten ristihuuli suolistetaan, riiputetaan paloitellaan ja valmistetaan ruoaksi. Katso tästä, miten jänis käsitellään.

 

Riistalinnun käsittely

Kaikki riistalinnut voidaan käsitellä lähes samalla tavalla. Yhteinen työvaihe kaikille linnuille on nyppiminen ja suolistus, mutta pienemmissä linnuissa hyöty paloittelusta vähenee, sillä linnut voi kypsentää kokonaisina. Isot linnut, kuten hanhet, voidaan paloitella tällä ohjeella.

Katso tästä ohjeet, miten riistalintu kynitään eli nypitään. Puolisukeltajat ja metsälinnut kannattaa aina nahkomisen sijaan kyniä, sillä nahassa on runsaasti aromia, ja samalla se suojaa lihaa kypsymisen aikana.

 

Hirven, peuran ja kauriin käsittely

Tästä paljon havainnollisia videoita sisältävästä Jahtimedian jutusta opit, miten sorkkaeläin käsitellään.  Videossa kuvatun hirven käsittelyohjeet soveltuvat pääpiirteittäin kaikille sorkkaeläimille. Videoilla esitellään suolistus, nylkeminen, sekä ruhon paloittelu.

 

Turkiseläinten nylkeminen

Pienpedoista hyödynnetään turkis, jonka saa helpoimmin käyttöön nylkemällä nahan irti. Supikoiran nylkemisestä löydät selkeät kuvat ja video. Myös mäyrän nylkemisen opit tästä Jahtimedian kuvajutusta.

 

Villisian nylky, suolistus ja paloittely

Villisika käsitellään lähes samalal tavalla kuin muutkin sorkkaeläiemt. Metsästäjäliitto on tehnyt villisian käsittelystä selkeän videon kohta kohdalta. Villisiasta tutkitaan aina trikiini. Ohjeet trikiininäytteen ottoon löydät myös Metsästäjäliiton videolta. Ruokavirasto pyytääASF-näytteitä tutkimukseen ja Luke kerää kohtunäytteitä porsastuotannon selvittämiseksi. Myös näistä näytteenotoista löydät hyvät ohjevideot.

 

Riistalihan käsittely ja myynti

Elintarvikelainsäädännön mukaan metsästäjä tai metsästysseura voi myydä riistalihaa vähittäismyyntiin tietyin rajoituksin ilman lihantarkastusta. Nylkemätön riista on alkutuotannon tuote, jolloin myynti on vapaata ja helppoa. Paloiteltua riistalihaa saa myydä elintarvikehuoneistoilmoituksen tehnyt taho. Lisää vinkkejä löydät tästä jutusta: Saaliin voi myydä vaikka torilla.