Miten aloittaa metsästäminen ja muut usein kysytyt kysymykset

Teksti: Kirsi Färm  27.11.2020
Usein kysytyt kysymykset

Metsästyksen aloittaminen

Kuinka aloittaa metsästys? Aleksi Lumme on metsästyksen puolestapuhuva perheenisä, Metsästä-kirjan kirjoittaja ja diplomi-insinööri. Lumme kertoo omakohtaiseen kokemukseen perustuen, miten kaupunkilaisena on mahdollista aloittaa metsästys.

5 askelta metsästyksen aloittamiseen -artikkeli tiivistää oleelliset toimenpiteet metsästyksen aloittamiseen. 

Lue myös Aloittelevan metsästäjän opas Metsästäjäliiton sivuilta.

Miten aloittaa metsästysharrastus koiran kanssa?

Ensin hankin koiran - sitten minua alkoi kiinnostaa metsästys, on monen koiranomistajan suusta kuultu lausahdus. Kaikkia ei kuitenkaan kiinnosta metsästys aseella - eikä tarvitsekaan. Koiran kanssa voi harrastaa ilman aselupaakin; lue Jahtimediasta miten.

Metsästyksen hyödyt

Eurooppalaisten metsästäjien kattojärjestö (FACE), joka valvoo Euroopan kansallisten metsästäjäjärjestöjen etua, on listannut metsästyksen hyötyjä. Lue lisää.

Mitä jos metsästys loppuisi?

Metsätalousinsinööri Henriikka Korvenranta selvitti lopputyössään metsästyksen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Haastattelututkimuksena toteutetussa työssä korostui erityisesti taloudellinen näkökulma.

Miten aloittaa metsästys kaupungissa

Maattoomana kaupunkilaisena metsästyksen aloittaminen voi olla haastavaa. Joel Ahola ratkaisi suuren ongelman: mistä löytäisi metsästysmaita kaupungissa läheltä kotia? Vastaus löytyi citykanin metsästyksestä. Lue lisää Jahtimedian artikkelista citykanin loukkupyynnistä.

Miten ampumaradalla toimitaan?

Ensimmäistä kertaa ampumaradalle meneminen voi jännittää. Parhaiten ampumaratakulttuurin pääsee jonkun kokeneemman seurassa. Kysyjäkään ei tieltä eksy. Kokosimme vinkkejä ensimmäistä käyntiä helpottamaan.

Haulikon huolto ja valinta

Kun ostoluvat ovat kunnossa, on aika suunnata asekaupoille. Mutta miten osata ostaa oikeanlainen haulikko? Entä jos on nainen, nuori tai kevyempi ruumiinrakenne? Lue ampumakouluttajan vinkit. Sopiva haulikko löytyy vain kokeilemalla. Katso tukkimestarin vinkit haulikon ostoon - mukana myös video.

Itselle sopiva haulikko nopeuttaa ja helpottaa myös haulikolla ampumisen harjoittelua, ja sitä tulee tehtyä enemmän, kun työkalu ovat miellyttävä käyttää. 

Haulikon huolto kannattaa opetella selkärankaan, jotta työväline pysyy kunnossa vuosikymmeniä.

Kiväärin huolto ja valinta

Kiväärin hankinta voi tuottaa ensikertalaiselle päänvaivaa. Mitä ovat poskipakka, optiikka ja hallitseva silmä? Näillä vinkeillä pääset kohti parempia osumia. Kivääri täytyy kohdistaa uuden aseen, kiikaritähtäimen tai patruunoiden hankinnan jälkeen. Myös kiväärin hyvä huolto on tärkeää - katso vinkkivideo.

Yhdistelmäaseen huolto ja puhdistus

Yhdistelmäaseen huoltoon kannattaa nähdä vähän vaivaa, jotta työkalu pysyy käyttökelpoisena vuosikymmeniä. Lue vinkit yhdistelmäaseen huoltoon.

Silmädominanssi

Hallitseva silmä eli silmädominanssi on tärkeä hahmottaa ennen haulikkokaupoille lähtöä. Lue vinkit ja katso video hallitsevan silmän selvittämiseen.

Miten pääsee metsästysseuraan

Lue juttu Jahtimediasta, millaisilla vinkeillä kannattaa hakea metsästysseuran jäsenyyttä. Myös maaton metsästysseura pystyy toimimaan aktiivisella otteella. Lue, miten naisten omat metsästysseurat Akkainjahti ja VarsiNaiset EräLadyt ovat ratkaisseet ongelman.

Voiko metsästää ilman metsästysseuran jäsenyyttä?

Jos sinulla ei ole omia maita tai et kuulu mihinkään metsästysseuraan, voit käydä esimerkiksi linnustamassa, hirvestämässä ja pyytämässä pienpetoja valtion mailla hankkimalla metsästysluvan

Mikä koirarotu sopii metsästykseen, metsästyskoiran hankinta ja koulutus

Mielipiteitä parhaasta metsästyskoirarodusta on yhtä paljon kuin on metsästäjiäkin. Lopullinen metsästyskoirarotu riippuu siitä metsän viljasta, jota haluat metsästää. Lue lisää oikean metsästyskoiran hankinnasta. Jahtimedian metsästyskoira-osiossa esitellään suomenajokoira, laika, dreeveri, spanieli, suomenpystykorva, saksanmetsästysterrieri, saksanseisojakultainennoutaja, karjalankarhukoira, amerikankettukoira, plottinajokoira, jämtlanninpsystykorva.

Miten riistaa käsitellään

Riistaruoka kasvattaa suosiotaan koko ajan. Riistaruoka-osiosta löydät riistaruokareseptit muun muassa näille: hirvi, peura, jänis, villisika ja karhu. Katso myös selkeät videot hirven käsittelystä suolistuksesta paloitteluun. Ohje sopii pääpiirteittäin kaikille sorkkaeläimille.

Metsästäjä voi pienin poikkeuksin myydä saaliinsa vaikka torilla. Riistalihaa voi myös ostaa suoraan metsästysseuralta.

Metsästys-koulutus, metsästäjätutkinto, metsästyskortin suorittaminen

Lue Jahtimedian vinkit metsästäjätutkinon suorittamiseen. Metsästäjätutkinnon suorittaminen ei kuitenkaan vielä tee metsästäjää. Ampumaan oppii vain ampumalla, ja aloittaa kannattaa ammattitaitoisen opettajan johdolla. Metsästysammunnan ABC antaa opastuksen myös turvalliseen omatoimiharjoitteluun.  Lisää tietoa metsästäjätutkinnosta löydät Riistakeskuksen sivuilta.

Metsästysajat, pyyntiajat

Aina ajantasalla olevat metsästys- ja pyyntiajat löydät Riistakeskuksen sivuilta. 

Metsästyslupa

Jos sinulla ei ole omaa maata jolla metsästää, valtion maille voi hankkia erilaisia metsästyslupia. Eräluvat.fi -palvelu auttaa tällöin. Lue lisää valtion mailla metsästämisestä.

Pienpetojen metsästys

Miten pyydystää minkki?

Miten pyytää supikoira?

Huoli vesilinnuista motivoi Kristiinaa supikoirien loukuttamiseen

Parhaat vinkit näädänpyyntiin. Opi myös, miten toimia, jos näätä tai orava on tehnyt pesäm mökin rakenteisiin.

Ketun metsästys sujuu yhteisvoimin

Soopeli – uusi vieraslaji Suomessa

Pienpedon nylkeminen

Mäyrän nylkeminen

Supikoiran nylkeminen

Ampumatuki

Ampumatuki tuo varmuutta laukaukseen. Ampumatuki on metsästäjälle luontainen apuväline siinä missä kiikaritähtäinkin. Käyttö vaatii harjoittelua, mutta tuen hyöty on kiistaton ja käyttö helppoa. Tuki voi olla mitä tahansa harjanvarresta hiekkapussiin, mutta kaupallisissa tuissa on tiettyjä etuja. 

Roskaton metsästys

Vastuullinen metsästäjä kerää ampumansa hylsyt ja kaiken, mitä metsään vie. Lue lisää myös biohajoavista haulikon ammuksista.

Metsästyksen turvallisuus

Metsästyksessä ja aseenkäsittelyssä turvallisuus ja huolellisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä perusasioita malttia ja suojavarusteita unohtamatta. 

Aseturvallisuuteen niin metsästyksessä kuin ampumaradalla sisältyy lukematon määrä erilaisia sääntöjä. Amerikkalainen Jeff Cooper on tiivistänyt ne neljään sääntöön. Jos opettelet ne ja sisäistät niiden merkityksen, voit niitä noudattamalla kutsua itseäsi turvalliseksi metsästysammunnan harrastajaksi.

Turvallisuus on myös asennekysymys: syövytä turvallinen aseenkäsittely selkäytimeen toistoilla ja harjoitteilla. Huolimaton toiminta aiheuttaa vaaratilanteita ja pahimmassa tapauksessa peruuttamatonta vahinkoa. Muistutetaan aseturvallisuudesta toinen toistamme, eikä panna pahaksemme muiden huomautuksia. Olemme jokainen vastuussa turvallisista metsästystilanteista ja ampumaharjoittelusta. Metsästäjäliitto on julkaissut erilaisia turvallisuusoppaita. Turvallista hirvijahtia ja Turvallinen metsästysammunta ja aseenkäsittely.

Jousimetsästys

Peuran jousimetsästys vaatii suunnitelman

Jousimetsästys on kärsivällisyyttä kasvattava jahtimuoto

Aseen säilytys

Ampuma-aselain mukaan ampuma-aseet, aseen osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset tulee säilyttää luvanhaltijan kotona asuinhuoneistossa. Lue Jahtimedian artikkeli: Säilytä aseesi oikein.

Aseen kuljetus

Onko aseen kuljetus hallussa? Lue, miten asetta kuljetetaan oikein autossa ja miten toimitaan kahvitauon aikana: Kuljeta asetta oikein.

Silmälasit metsästyksessä

Lue tästä Jahtimedian artikkelista, ammunko kiväärillä silmälaseilla vai ilman ja kuinka silmälasit toimivat kivääriammunnassa?

 

Liity jäseneksi metsästäjän edunvalvontaliittoonLiity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>